duminică, 24 martie 2013

Soartă sau alegere




Nu asa îmi închipuiam viaţa mea, cu 20 de ani in urmă, sau cu 15 sau cu 10. Dar noi, nu ne închipuim nimic din ceea ce va urma, noi alegem, cum ni se pare noua mai bine, cu mintea noastră de atunci.
 Da, da. Alegem. Chestia cu soarta e valabilă pentru ciobanul din Mioriţa, nu pentru nişte oameni cu judecată ca noi. De ce după fiecare întamplare nefericită simţim nevoia să spunem: “Aşa a fost să fie!”? Pentru ca nu vrem să ne asumăm nimic. Niciunul  dintre eşecurile noastre. Să dăm vina pe altcineva. Si ce poate fi mai derizoriu, decât să dăm vina pe soartă?!
            De când am început cu introspecţia o ţin langa cu “Alţii au ales pentru mine”, “Nu era ceea ce îmi doream, dar ca să le fac pe plac...”, “Eu trebuia sa am o altă meserie”, “Nu am întâlnit Marea Dragoste, pentru că ea nu există”, dar de fapt, vreau sa ma sustrag de la asumarea greşelilor mele in viaţă.
            De ce nu putem să recunoaştem că am ales prost? Sau de ce în momente de cădere nu ne aducem aminte decât de eşec? Viaţa este împărţită in suişuri si coborâşuri, nu e ea împărţită egal, suişurile nu sunt egale cu coboraşurile, dar un oarecare echilibru se păstrează. Viaţa însăşi este un episod maniaco-depresiv. Avem manii: mutam munţii din loc, suntem într-un du-te-vino permanent, viaţa noastră socială ne solicită la maxim. Ne trezim dis-de-dimineaţă, pregătim copiii pentru şcoală, pregătim câinele pentru a rămâne singur acasă, in 10 minute ne aranjăm pentru a o porni într-o cursă contra cronometru către grădiniţă si apoi către serviciu. Inutil să mai spun că pregătirea noastră constă într-un îmbrăcat rapid, un puf de parfum şi un pieptăn în părul care necesită vopsea lunar. Muncim ca nebunele timp de 8 ore, asta in cazul fericit, si iar o luăm la picior.Intr-o seară dentist, într-o alta pediatru, în alta cumpărături pentru o săptămână, în altele gătit, menaj şi într-un final cădem în pat epuizate şi extenuate. Urmeaza faza depresivă: nu ne mai ridicăm din pat decât cu macaraua, refuzam să mai gatim seară de seară, merge si un sandwich, refuzăm să amănăm vizitele la coafor, ne încăpăţânăm să ne luam timpul nostru pentru plăcerile noastre. Şi apoi iar manie, şi apoi iar depresie. Nu degeaba se spune ca traim intr-o lume nebuna.
            Şi viaţa voastră este împartită între manii şi depresii?
            Aveţi şi voi momente când recunoşteţi că aţi ales prost?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu